Kennismakingsvlucht

Helaas is het momenteel niet mogelijk om vouchers te kopen en om vluchten in te plannen.
We houden u graag op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Klik hier om u op te geven voor onze nieuwsbrief.

 

Bij de Kennemer Zweefvliegclub op vliegveld Langeveld nabij Zandvoort is het mogelijk om mee te vliegen en kennis te maken met zweefvliegen. De woensdagavond vanaf half april tot half september is hiervoor speciaal gereserveerd. We beginnen om zes uur en vliegen door tot zonsondergang. U vliegt mee met een ervaren zweefvlieger en krijgt bovendien algemene informatie over het zweefvliegen. Als u zich goed wilt voorbereiden op uw vlucht dan vindt u hieronder meer informatie.

ASk21 na de landing op het veld

Zweefvliegen is afhankelijk van het weer. Bij regen en/of harde wind kan er niet worden gevlogen. Op de dag zelf kunt u op onze website vanaf 16:00 uur zien of het vliegen doorgaat.

Tarieven

Het maken van een vlucht kost € 50. U kunt een voucher bestellen op onze website. Als u voor uzelf een kennismakingsvlucht bestelt, kan u deze meteen online inplannen. U kan hem na inloggen op de site ook cadeau geven aan iemand anders. Als u een voucher cadeau heeft gekregen, dan kunt u deze inwisselen en daarna zelf online een afspraak inplannen. Mocht u besluiten om lid van onze vereniging te worden, dan worden de kosten van uw kennismakingsvlucht in mindering gebracht op de contributie.

Aandachtspunten

Vanwege de afmetingen van een zweefvliegtuig en de wijze waarop zweefvliegen werkt kan u alleen mee als u maximaal 2.00 meter lang bent en 105 Kg weegt. Als u mobiliteits problemen heeft, geef dit dan tijdig aan. Meestal is dat geen belemmering om mee te vliegen en kunnen we met wat extra hulp of vervoer op het vliegveld toch een kennismaking met zweefvliegen regelen.

Groepen

Natuurlijk is het ook mogelijk om met een groep te komen vliegen. Voor groepen vanaf 25 personen kunnen speciale afspraken gemaakt worden. Mailt u hiervoor naar meevliegen@kzc.nl

Uitleg

Er wordt gevlogen met zweefvliegtuigen (zelf spreken we niet van een zweefvliegtuig, maar van een 'kist') van het type ASK-21. Dit Duitse ontwerp, uit 1979, is opgebouwd uit fiberglass vleugels en een fiberglass romp met een honingraat/sandwich structuur. Het gewicht is ongeveer 365 kg (leeggewicht) en de spanwijdte is 17 meter. Het is een tweezitter, die bij de KZC (Kennemer Zweefvlieg Club) vooral als 'les-kist' wordt gebruikt.

Als passagier kom je normaal gesproken achterin te zitten. Alleen als de vlieger tevens een instructeur is, mag deze zelf achterin zitten en zit de passagier voorin. Overigens komen alleen zeer ervaren vliegers, met aanvullende training en met zeer recente vliegervaring in aanmerking om met passagiers te vliegen.
Op beide plaatsen kan het vliegtuig volledig worden bestuurd en zijn alle stuurorganen (stuurknuppel en pedalen) en meetinstrumenten aanwezig, behalve de radio, die alleen achterin zit. De meetinstrumenten zitten in het instrumentenpaneel. Van links naar rechts zijn dat de snelheidsmeter in km/uur, een variometer voor de stijg- of daalsnelheid en een hoogtemeter. Middenin zit nog een elektronische variometer.

De startmethode is 'lieren'. Aan een kabel van een kilometer lang, die wordt opgerold op een lier aan de andere kant van het veld, wordt het vliegtuig versneld en wordt het als een vlieger opgelaten naar een hoogte van zo'n 400 meter boven de duinen. Op dat moment wordt de kabel losgekoppeld en begint het zweven echt. Zonder thermiek zal de vlucht een minuut of 7 duren. Met thermiek iets langer. Dit alles is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Als alle kabels zijn ingelierd, dan worden deze via het lierpad, midden op het veld, opnieuw uitgerold door de kabelkar. Tussen de kabel en de kist komt een touw met parachute en een breukstukje. De parachute zorgt ervoor dat na het loskoppelen de kabel op spanning blijft totdat de hele kabel is ingelierd. Dit voorkomt het oprollen van knopen in de kabel en het geeft de 'lierman' of '-vrouw' de tijd om de kabel in te lieren voordat deze buiten het veld neerkomt. Het breukstukje is een beveiliging die voorkomt dat het vliegtuig beschadigt als de krachten tijdens de start te groot worden. In dat geval breekt het breukstukje en wordt direct geland.

Ask21 voor de start bij lage zonAls na enige tijd het vliegtuig steeds lager is komen te vliegen, besluit de vlieger te landen. Hij of zij zal via een vooraf bepaalde 'aanvliegroute' naar de landingsplaats vliegen. Eerst loopt deze route langs het veld. De medewerkers op de grond zien daardoor ruim van tevoren dat er een kist aankomt zodat deze op tijd opgehaald kan worden. De landing is aan de andere zijde naast de lierbaan. Alleen als er twee kisten bijna tegelijk landen wordt ook op de 'start'-helft geland. De ophaler haalt de kist terug naar de startplaats en de volgende vlucht kan beginnen. Soms moet er voor het ophalen gelopen worden naar de gelande kist, en wordt de kist met de hand terug geduwd naar de stratplaats. Ook aan u kan gevraagd worden hieraan mee te doen. Dit is niet zwaar, zeker niet als er voldoende mensen meelopen.
Een zweefvliegtuig in de landing hoor je bijna niet aankomen. Trouwens, ook bij de start moet iedereen voldoende afstand houden. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich houdt aan de aanwijzingen van de KZC-medewerkers.

De KZC is zuinig op het veld. Allereerst is het een deel van een natuurgebied en een waterwingebied, maar ook is het door zijn ligging in de duinen en naast de bollenvelden een prachtige plaats om te vliegen. Door de rust en de begroeiing is het een woonplaats geworden voor herten, vossen, konijnen, vogels, ... . De KZC onderhoudt het veld zodanig, dat hierin geen verstoringen optreden en bij het vliegbedrijf , dat slechts op bepaalde momenten van de week plaatsvindt, wordt een minimum aan milieubelastende activiteiten uitgevoerd. We verzoeken u dan ook om vuilnis e.d. in de daarvoor bestemde bakken te deponeren en het rijden over het veld zoveel mogelijk te beperken.

Bij het instappen krijgt u van de vlieger nog uitleg en wordt u geholpen met het plaatsnemen, het vastmaken van de riemen en de onderdelen van de cockpit. Mocht u daarnaast nog vragen hebben, dan kunt u die altijd aan de aanwezige KZC'ers vragen.

Veel plezier!

Bestel nu

Bestel nu een kennismakingsvlucht

Op dit moment is het niet mogelijk om vouchers voor kennismakingsvluchten te kopen.

U kunt zich via deze link opgeven voor onze nieuwsbrief om geïnformeerd te worden als er weer vluchten beschikbaar zijn.

 

Voucher Inwisselen

Voucher inwisselen

Indien u een voucher als cadeau heeft ontvangen, kunt u deze hier verzilveren.

Inwisselen »

Vlucht plannen

 

Plan uw vlucht

Als u een voucher heeft gekocht of ingewissled kan u hier inloggen en de vlucht zelf plannen.

Vluchtplannen

Beschikbare vluchten

 

Beschikbare vluchten

Bekijk op welke data uw vlucht kan worden uitgevoerd.

Bekijk overzicht »