Uitleg meevliegen

Meevliegen met de ASK21 op Langeveld

Uitleg meevliegen

Zweefvliegen is afhankelijk van het weer. Bij regen en/of harde wind kan er niet worden gevlogen. Op de dag zelf kun je op onze website vanaf 16:00 uur zien of het vliegen doorgaat.

Afhankelijk van de wind stijgen we op aan de westkant of de oostkant van ons veld. Het kan daarom voorkomen dat je ongeveer twintig minuten moet lopen naar onze startplaats.

Vanwege de afmetingen van een zweefvliegtuig en de wijze waarop zweefvliegen werkt kan je alleen mee als je maximaal 1.90 meter lang bent en maximaal 95 KG inclusief kleren weegt. Als je mobiliteit problemen hebt, geef dit dan tijdig aan door een mailtje te sturen naar meevliegen@kzc.nl. Meestal is dat geen belemmering om mee te vliegen en kunnen we met wat extra hulp of vervoer op het vliegveld toch een kennismaking met zweefvliegen regelen.

Bij het instappen krijg je van de vlieger nog uitleg en wordt je geholpen met het plaatsnemen, het vastmaken van de riemen en de onderdelen van de cockpit. Mocht je daarnaast nog vragen hebben, dan kun je die altijd aan de aanwezige KZC'ers stellen.

Als passagier kom je normaal gesproken achterin te zitten. Overigens mogen alleen zeer ervaren vliegers, met aanvullende training en met zeer recente vliegervaring vliegen met passagiers.

Als de vlucht eenmaal begint, wordt het vliegtuig omhoog gelierd. Dit gebeurd aan een kabel van een kilometer lang, die wordt opgerold op een lier aan de andere kant van het veld, wordt het vliegtuig versneld en wordt het als een vlieger opgelaten naar een hoogte van zo'n 400 meter boven de duinen. Op dat moment wordt de kabel losgekoppeld en begint het zweven echt. Zonder thermiek zal de vlucht een minuut of 7 duren. Met thermiek iets langer. Dit alles is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.

Een zweefvliegtuig in de landing hoor je bijna niet aankomen. Trouwens, ook bij de start moet iedereen voldoende afstand houden. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich houdt aan de aanwijzingen van de KZC-medewerkers.

Het vliegveld van de Kennemer Zweefvliegclub ligt in een natuurgebied en een waterwingebied. Door de rust en de begroeiing is het een woonplaats geworden voor herten, vossen, konijnen, vogels. De KZC onderhoudt het veld zodanig, dat hierin geen verstoringen optreden en bij het vliegbedrijf, dat slechts op bepaalde momenten van de week plaatsvindt, wordt een minimum aan milieubelastende activiteiten uitgevoerd. We verzoeken je dan ook om vuilnis e.d. in de daarvoor bestemde bakken te deponeren en het rijden over het veld zoveel mogelijk te beperken.

Als je vlucht wordt gecanceld krijgt u hierover bericht via een mailtje en SMS. Je vlucht wordt dan vrijgegeven en je kunt deze zelf opnieuw plannen via onze website.

Je voucher blijft altijd geldig totdat je hebt gevlogen.