Thermiekvliegen

Thermieken

Wat is thermiek?

Thermiek is het opstijgen van warme lucht. Het ontstaat doordat de zon het aardoppervlak verwarmt en het aardoppervlak op zijn beurt de daarboven aanwezige lucht verwarmt. Op een gegeven moment laat deze lucht los van de grond en gaat het stijgen, er ontstaat een ‘thermiekbel’. Zweefvliegtuigen kunnen door cirkels te draaien in deze thermiekbellen hoogte winnen. Dit gaat met gemiddeld 1-5 meter per seconde. Op goede dagen kunnen zweefvliegtuigen hiermee hoogtes bereiken van wel 2500 meter.

Als de lucht vochtig genoeg is, zullen door de thermiek stapelwolken (cumulus) ontstaan. Deze wolken helpen ons om de thermiek te vinden omdat zich er meestal een thermiekbel onder bevindt.

Thermiek kun je niet zien, en daarom hebben wij als hulpmiddel een instrument dat aangeeft of je stijgt of daalt (variometer). Deze geeft ook een geluidssignaal als het vliegtuig zich in een thermiekbel bevindt zodat wij niet continue op onze instrumenten hoeven te kijken. Ervaren vliegers kunnen de plaats van thermiek vaak inschatten aan de hand van het landschap. Sommige ondergronden zullen namelijk sneller worden opgewarmd door de zon dan andere. Denk hierbij aan zandafgravingen, heide of fabrieksgebouwen met donkere daken.

Meer informatie

Hellingvliegen

Overlandvliegen

Wedstrijdvliegen